Uprkos razvoju interneta i mobilnog bankarstva: Šalter i dalje ima prednost

Bez autora
Jun 05 2011

U evropskim zemljama je sve popularnije internet i mobilno bankarstvo. Tako je u martu ove godine oko 20 miliona korisnika mobilnih telefona na pet vodećih evropskih tržišta (Velika Britanija, Francuska, Španija, Njemačka i Italija) pristupilo svojim bankovnim računima putem mobilnog telefona, pokazuje najnovije istraživanje agencije comScore. Iako BiH ima trend porasta broja korisnika usluge internet-bankarstva, ipak je, prema riječima Emira Jildizlara iz Raiffeisen banke BiH, daleko od evropskih prosjeka, s obzirom na nedovoljan procent korištenja interneta u BiH uopće te nepovjerenje građana prema novim tehnologijama. Raiffeisen banka klijentima nudi moderne bankarske usluge, koje im omogućavaju da bez dolaska u banku obave transakcije ili saznaju stanje na računima sa bilo kojeg mjesta i u bilo koje doba dana i noći. Kada je riječ o mobilnom bankarstvu, takva usluga u Raiffeisen banci još ne postoji, ali se na njenom uvođenju intenzivno radi.

Uprkos razvoju interneta i mobilnog bankarstva: Šalter i dalje ima prednostU evropskim zemljama je sve popularnije internet i mobilno bankarstvo.

Tako je u martu ove godine oko 20 miliona korisnika mobilnih telefona na pet vodećih evropskih tržišta (Velika Britanija, Francuska, Španija, Njemačka i Italija) pristupilo svojim bankovnim računima putem mobilnog telefona, pokazuje najnovije istraživanje agencije comScore.

Iako BiH ima trend porasta broja korisnika usluge internet-bankarstva, ipak je, prema riječima Emira Jildizlara iz Raiffeisen banke BiH, daleko od evropskih prosjeka, s obzirom na nedovoljan procent korištenja interneta u BiH uopće te nepovjerenje građana prema novim tehnologijama.

- Raiffeisen banka klijentima nudi moderne bankarske usluge, koje im omogućavaju da bez dolaska u banku obave transakcije ili saznaju stanje na računima sa bilo kojeg mjesta i u bilo koje doba dana i noći. Kada je riječ o mobilnom bankarstvu, takva usluga u Raiffeisen banci još ne postoji, ali se na njenom uvođenju intenzivno radi, istakao je Jildizlar.

Porast korisnika

Pristup svojim računima, uz mogućnost kreiranja naloga za plaćanje 24 sata na dan sa bilo kojeg računara koji ima pristup internetu, nudi i Hypo Alpe Adria Bank. Prednosti ove usluge su povoljne tarife, pregled stanju na računu i po MC karticama u bilo koje doba dana, pregled posljednjih 20 transakcija po tekućem računu, kao i arhiviranje i printanje svih naloga, kažu u ovoj banci i dodaju da svake godine bilježe konstantan porast korisnika usluga internet-bankarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik